Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Το ανθρωπάκι

Αναγκάστηκε να φρενάρει απότομα στη διάβαση πεζών γιατί είδε τον αναποφάσιστο πεζό να κατεβαίνει από το πεζοδρόμιο και να ρίχνει το πρώτο βήμα. Οι δυό γυναίκες που επέβαιναν στο αυτοκίνητο ενοχλήθηκαν από το δυνατό τράνταγμα. Και τον περίμεναν να περάσει, φανερά θυμωμένες.

 Η οδηγός παρατηρούσε τον μεσήλικα άντρα. Με κάπως δειλά και αργά βήματα διέσχιζε τη διάβαση με όλη την ηρεμία του κόσμου. Οταν πέρασε, κατευθύνθηκε προς μία σειρά παρκαρισμένα αυτοκίνητα και μπήκε σε ένα από αυτά. Από μακριά φαινόταν αδύνατος, με γυαλιά και ελάχιστα μαλλιά , και μάλλον άσχημος . Ενας άνθρωπος που η οδηγός αποκάλεσε με εξαιρετική ευκολία ως "ανθρωπάκι".


 " Καμιά φορά σκέφτομαι" είπε η συνοδηγός " γιατί γεννιούνται μερικοί άνθρωποι.Τι προσφέρουν στην κοινωνία. Να! Κοίτα αυτόν! Είναι τόσο άσχημος! Ο κόσμος θα έπρεπε να είναι φτιαγμένος μόνο από όμορφους και όμορφες" χαχάνισε και κούνησε την πλούσια χαίτη των μαλλιών της. " Σκέψου να έχει και παιδιά" σχολίασε η οδηγός. " Τα χάλια τους θα έχουν." Γέλασαν δυνατά με τις διαπιστώσεις τους και η οδηγός πάτησε γκάζι. Βιαζόταν να φτάσουν στο κέντρο γιατί θα παρακολουθούσαν μία διάλεξη που οργάνωνε το πανεπιστήμιο. Πήγαιναν συχνά μαζί , ως καλές φίλες που ήταν, σε θέατρα, σινεμά και διαλέξεις. Η ζωή τους πραγματικά είχε ενδιαφέροντα και σήμερα έτρεχαν να προλάβουν για να παρκάρουν ευκολότερα.

 Η αίθουσα ήταν κατάμεστη γιατί ο αμερικανός καθηγητής Ψυχιατρικής Τ. Σ. γέμιζε αμφιθέατρα και αίθουσες σε όποιο σημείο του κόσμου κι αν ταξίδευε. Οταν οι δύο γυναίκες έφτασαν στην αίθουσα κάθισαν μπροστά μπροστά για να ακούνε καλύτερα. Δίπλα τους, λίγη ώρα αργότερα, ήρθε και κάθησε κι ένας μεσήλικας άντρας. Η οδηγός κατάλαβε γρήγορα ότι ήταν το ίδιο ανθρωπάκι, που παραλίγο να τρακάρει στο πεζοδρόμιο λίγο νωρίτερα...

Την επομένη στον Τύπο, κυκλοφόρησε μία φωτογραφία με δύο έκπληκτες αλλά όμορφες γυναίκες και τον μεσήλικα αμερικανό καθηγητή δίπλα τους λίγο πριν αρχίσει την ομιλία του. Οι φωτογράφοι που τον εντόπισαν στα πρώτα καθίσματα κι έτρεξαν να τον φωτογραφίσουν παρακινήθηκαν ίσως από την αντίφαση που σηματοδοτούσε η εικόνα των τριών προσώπων και επέλεξαν να τη δημοσιοποιήσουν.

Ημουν, η τρίτη και σιωπηλή επιβάτης του αυτοκινήτου...Και μέχρι και σήμερα, ντρέπομαι.

Δώρα Μακρή
Μαδρίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου